Blog Detail

  • Home
  • Невибаглива краса і лікарський засіб: нигелла, або чорнушка

Невибаглива краса і лікарський засіб: нигелла, або чорнушка

Нигелла відома з давніх часів як ароматна пряність і лікарський засіб. На сході її називають “чорним кмином”. В наші дні рослина стали цінувати і за декоративні властивості.

Нигелла дуже невибаглива, її можна сіяти в грунт під зиму або ранньою весною. Чорнушка відмінно розмножується самосівом. Вирощують її і . Всього налічується близько 20 видів нігелли, про які можна дізнатися докладніше тут https://cash-flow.com.ua/. Але найбільш привабливими визнані нигелла Дамаська і нигелла Іспанська.

Невибаглива краса і лікарський засіб: нигелла, або чорнушка

Нигеллу посівну найчастіше вирощують для одержання ароматних насіння, які можна використовувати в кулінарії і в лікувальних цілях. Чорнушка посівна має антиоксидантні, протизапальні, антигрибковими, проносними, спазмолітичними, бронхолітичними, глистогонными, сечогінними, противірусними, болезаспокійливими, противоалергенными, противиразковими, антиопухолевыми, імуномодулюючі та жовчогінні властивості. Настоянки на насіння чорнушки застосовують при лікуванні цілого ряду важких хвороб. Сприяє чорнушка омолодженню організму і підтримки здоров’я.

Нигелла зацвітає через 40-45 см після сходів. Цвітіння триває близько 80 днів. Щоб отримати безперервне цвітіння нігелли весь сезон, її сіють в 2-3 прийоми з інтервалами 2-3 тижні.

Місце для нігелли вибирають сонячне, в тіні рослина не цвіте. Ґрунти бажані легкі, поживні, нейтральною або лужної реакції. У кислих ґрунтах не росте. Не переносить затоплення і перезволоження. Легко “”забивається”” почвопокровниками і агресивними багаторічними бур’янами. Поливати потрібно регулярно і помірно.

Невибаглива краса і лікарський засіб: нигелла, або чорнушка

Щоб зібрати насіння нігелли, до розкриття насіннєвих коробочок пагони зрізують у серпні-вересні. Їх можна зв’язати в пучки і підвісити або посушити на столі. Потім насіння витягують з коробочок і зберігають у полотняних мішечках або в паперових конвертиках. Схожість зберігається 2 роки.

Якщо не збирати насіння, нигелла буде самосеяться і відновлюватися самостійно природним способом.

Хороша нигелла в оточенні польових квітів, її можна використовувати в мавританському газоні. Красива і в монопосадках.

Write a comment