Беремо свіжі, зрілі (але не перестиглі) ягоди суниці, обов’язково сортуємо їх за величиною, ретельно миємо в кип’яченій холодній воді.
Потім висушуємо їх і видаляємо чашолистки, після чого кладемо в скляну або емальовану тару, кожен шар пересипаємо цукровим піском (400гр. на 1кг. ягід). Більше про користь сушеної суниці можна почитати у цій статті https://zhitomir.in.ua/sushena-sunicya-korisni-vlastivosti-ta-protipokazannya/.
Тару закриваємо кришкою та 24 години, при температурі 22 градуси, витримуємо для відділення соку.
Ягоди за цей час стають пружними та еластичними.
Сік, що утворився, зливаємо в простерилізовані банки, закриваємо їх кришками і ставимо в холодильник.
Теплову обробку не застосовуємо, якщо сік буде використаний протягом 2,5 місяців. Якщо ж сік заготовляти на більш тривале зберігання, то його нагрівають до температури 85 градусів, після чого зливають в простерилізовані банки, закочуючи кришками.
Готуємо сироп 350 гр. цукру та 350 гр. води на 1 кг. продукту і доводимо до кипіння, куди і перекладаємо масу, що залишилася після приготування соку.
Все перемішуємо дерев’яною лопаткою, накриваємо кришкою ємність і витримуємо протягом 7 хвилин при температурі 90 градусів.
Після цього масі даємо охолонути до температури 60 град., Сироп через сито зливаємо в банки, які закочуємо. Отриманий напівфабрикат охолоджуємо.
М’якуш повинен бути не розварений, а тільки добре прогрітий.
Після чого продукт, у два шари, складаємо на сітчастий лист, який ставимо в духовку. Температуру в духовці доводимо до 85 град. та витримуємо в ній продукт 30 хвилин.
Після повного остигання суницю ворушать дерев’яною лопаткою та теплову обробку повторюють ще 2 рази при температурі 75 град.
Після цього продукт складають у сито та витримують 6-8 годин (якщо є можливість при температурі 30 град.) або при кімнатній 9 годин.
Продукт періодично струшують.
Після цього в’ялену суницю перекладають у паперові пакети та витримують 5 днів для вирівнювання вологості.
Потім суницю разом з паперовими пакетами укладають у поліетиленові мішки або зсипають у скляні банки, які щільно закривають.
Зберігають в’ялену суницю при температурі 12-18 градусів.